Wszystko sprowadza się do geometrii! Nanobébé zmieniło tradycyjny kształt butelki, pozwalając, aby mleko matki formowało się w cienką warstwę, a tym samym 2 razy szybciej i bardziej równomiernie ogrzewało.
Szybkie schładzanie:
Im dłużej mleko matki jest pozostawione w temperaturze pokojowej, tym więcej bakterii się namnoży zmniejszając wartość odżywczą pokarmu. Dobrze jest schłodzić pokarm tak szybko, jak to możliwe, aby wartości immunologiczne w nim zawarte były bardziej ukierunkowane na odżywianie dziecka niż na zwalczanie rozwoju bakterii.
Szybkie i równomierne ogrzewanie:
Popularna metoda używania wrzątku do podgrzania mleka z piersi nie jest zalecana przez pracowników służby zdrowia ze względu na prawdopodobieństwo przegrzania mleka, co powoduje uszkodzenie składników odżywczych pokarmu oraz zwiększenie ryzyka wystąpienia gorących punktów, które są niebezpieczne dla Twojego dziecka. Mleko matki zaczyna się pogarszać powyżej temperatury ciała, dlatego zaleca się łagodne podgrzewanie go ciepłą wodą z kranu. Butelka nanobébé pozwala na szybkie i równomierne podgrzewanie w bezpiecznej temperaturze, aby szybko i zdrowo zaspokoić głód dziecka.