pomagają przekształcać żywność w energię, którą organizm potrzebuje do wzrostu, rozwoju i funkcjonowania. Witaminy z grupy B są również niezbędne dla skóry, włosów, oczu i układu nerwowego, w tym mózgu.
Chronią Twoje dziecko przed wirusami i bakteriami. Pomagają również chronić przed bakterią E. coli i możliwymi alergiami. Inne immunoglobuliny znajdujące się w mleku matki, w tym IgG i IgM, również pomagają chronić przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
Jest enzymem, który chroni przed bakterią E. coli i bakterią Salmonella. Promuje również wzrost prawidłowej flory jelitowej i ma działanie przeciwzapalne.
Wspomaga wzrost Lactobacillus (pałeczki kwasu mlekowego), które chronią przed szkodliwymi bakteriami, tworząc kwaśne środowisko, w którym bakterie nie mogą przetrwać.
Mleko matki zawiera tłuszcze, które są nieodzowne dla ogólnego zdrowia dziecka. Tłuszcze są niezbędne do rozwoju mózgu, absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i są głównym źródłem kalorii. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe znajdujące się w mleku matki są potrzebne do rozwoju mózgu, siatkówki oka i układu nerwowego i są osadzane w mózgu podczas ostatniego trymestru ciąży.
Laktoza jest głównym węglowodanem występującym w ludzkim mleku. Odpowiada za około 40% całkowitej liczby kalorii dostarczanych przez mleko matki. Laktoza poprawia wchłanianie wapnia, fosforu i magnezu, a także pomaga zwalczać choroby i wspomaga wzrost zdrowych bakterii w żołądku.
Laktoza ma wiele więcej zalet!
Amerykańska Akademia Pediatryczna (AAP) zdecydowanie zaleca, aby dzieci otrzymywały mleko matki jako jedyne źródło pożywienia przez co najmniej pierwsze sześć miesięcy życia.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca kontynuowanie karmienia piersią w ramach diety małego dziecka przez 2 lata lub dłużej.
Mleko matki chroni dzieci przed infekcjami i zmniejsza ryzyko późniejszych problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy, otyłości i astmy.